Impact op gezondheid
Strategische activiteiten 2024
Ook in 2024 zorgde Oncode Institute ervoor dat wetenschappelijk onderzoek daadwerkelijk bijdraagt aan praktische innovaties die de zorg verbeteren. We organiseerden twee klinische workshops over maag- en slokdarmkanker en over myelodysplastisch syndroom (MDS), samen met experts van Amsterdam UMC, Erasmus MC en het Prinses Máxima Centrum. Deze workshops versterkten de verbinding tussen onderzoek en de klinische praktijk. Ze gaven bovendien nieuwe inzichten in de behoeften van patiënten, en hoe wetenschappelijk onderzoek hieraan kan bijdragen.
Ook organiseerden we workshops met het speciaal opgezette “Oncode Exploratory Development Expert Support“ (OEDES)-team van experts op het gebied van klinische ontwikkeling, om zo mogelijkheden voor klinische ontwikkeling te onderzoeken. Tijdens deze workshops werkten Oncode Investigators, het valorisatieteam en de OEDES-experts samen om ideeën voor klinische projecten uit te werken tot concrete studieplannen.
Tijdens de Annual Meeting 2024 van Oncode Institute werden drie patiëntvertegenwoordigers uitgenodigd. Zij deelden hun ervaringen met patiëntenparticipatie bij internationale subsidieaanvragen en legden uit hoe fundamenteel onderzoek kan profiteren van de betrokkenheid van kankerpatiënten. Tijdens het jaarlijkse Oncode Investigator-diner hadden patiëntvertegenwoordigers en medisch specialisten ook een belangrijke rol.
Zij gaven feedback op pitches van onderzoekers voor het CPoC-programma en discussieerden mee om zo goed mogelijk de medische noodzaak van projecten te definiëren. Binnen het CPoC-programma werken waar mogelijk en relevant ook bedrijven mee. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen het Schneider-lab van Erasmus MC, Hovon en het bedrijf Active Biotech. Zij werken samen rondom het bestaande medicijn tasquinimod, dat via het zogeheten ‘drug repurposing’-principe wordt getest voor behandeling van een zeldzame vorm van bloedkanker. Deze studie startte in 2024, en in 2025 wordt de eerste patiënt behandeld.

Rebekka Schneider
Oncode Investigator
“Het was altijd mijn droom om onze onderzoeksresultaten naar de kliniek te brengen – en met de start van de TasquForceMPN-studie samen met HOVON is dat werkelijkheid geworden. Dit is ook het uitgangspunt van Oncode Institute. Dankzij de steun van Oncode Institute kunnen we nu op innovatieve manieren gebruikmaken van onze uitgebreide single-cell RNA-data van patiënten. Daarmee versnellen we de vertaling naar de kliniek.”
“
Resultaten
In de ontwikkeling van wetenschappelijke vindingen tot toepassing in de kliniek is het bereiken van de klinische ontwikkelfase een belangrijke mijlpaal. In die fase verlaat een vinding het lab om te worden getest bij patiënten. In 2024 breidde ons klinische portfolio zich uit met drie nieuwe projecten tot negentien producten in de klinische ontwikkelfase.
Daarbij was het CPoC-programma ook in 2024 een belangrijke aanjager voor vooruitgang. Twee CPoC-projecten werden succesvol afgerond: de patiëntstratificatietest van het Kanaar-lab voor gepersonaliseerde borstkankerbehandeling, en de eerste klinische evaluatie van het therapeutische vaccin van het Van der Burg-lab. Voor beide groepen wetenschappers is dit een belangrijke stap voor verder onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast werd een nieuw CPoC-project goedgekeurd, waarin wetenschappers uit het Van Rheenen-lab onderzoeken of het moment van behandeling in de menstruatiecyclus invloed heeft op de uitkomst van chemotherapie bij borstkanker, zoals omschreven in hoofdstuk drie. Al deze projecten versnellen de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verbetering van de gezondheidszorg.

Joachim Aerts
Professor of Pulmonary Medicine
Erasmus MC
“Onder artsen is er veel interesse in onderzoek, maar de meesten hebben de tijd noch de kennis. Daarom blijft een briljant idee vaak steken. Voor een project als de TEIPP-Trial heb je iemand nodig die de meerwaarde van klinisch onderzoek ziet, durft te vertalen naar de praktijk én verantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering van de klinische trial.
Deze 'on-the-go'-aanpak van het CPoC-programma maakt echt het verschil. Bij een onverwachte klinische respons moet je snel kunnen handelen om het momentum te behouden. Dankzij de betrokkenheid van Oncode Institute was dit mogelijk. Dat is wat het zo krachtig maakt. Ik denk dat de toegevoegde waarde van artsen die onderzoeksbevindingen kunnen vertalen naar succesvolle trials vaak wordt onderschat. Daarom is onze samenwerking zo sterk.”
“
Impact & toekomst
Impact op gezondheid:
samen op weg naar toegankelijke zorg
Naast effectievere behandelingen zetten we ons in voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Zo zetten we ons in voor het versnellen we behandelingsoptimalisatie en diagnostiek, en ook “drug repurposing” – het herbestemmen van bestaande geneesmiddelen voor andere aandoeningen. Dat bespaart tijd en kosten. Ook ontwikkelen we technologieën die patiëntstratificatie verbeteren, en zo behandelingen beter individueel af te stemmen.
Een voorbeeld van zo’n effectiviteitsslag is de Sturgeon-technologie, die hersenchirurgen nu al in ziekenhuizen gebruiken om efficiënter te opereren. Deze technologie wordt slechts twee jaar na de uitvinding al toegepast bij kinderen met hersentumoren, en wordt momenteel doorontwikkeld voor volwassenen. Met strategische samenwerkingen zoals deze blijven wij de snelheid van innovaties verhogen, en vergroten we de wereldwijde impact op de gezondheid van patiënten. Oncode Institute blijft zich inzetten voor de gezondheidszorg van de toekomst.

Eelco Hoving
Kinderneurochirurg & Klinisch Directeur Neuro-Oncologie
Prinses Máxima Centrum
“Tijdens een operatie laten we soms bewust een klein restje tumorweefsel zitten om schade aan de hersenen te voorkomen. Maar als later blijkt dat het om een agressieve tumor gaat, is er soms alsnog een tweede operatie nodig – met opnieuw risico’s en veel spanning voor het kind en de familie. Dankzij snelle DNA-analyse weten we nu al tijdens de eerste operatie met wat voor tumor we te maken hebben. Zo kunnen we dankzij de Sturgeon-technologie beter en veiliger beslissen, op het juiste moment.”
“
Managementsamenvatting
Een jaar van versnelling, verbinding en impact
Oncode Institute brengt al sinds 2018 Nederlandse topwetenschappers en partnerinstituten samen om baanbrekend kankeronderzoek sneller te vertalen naar klinische toepassingen.
Ook in 2024 boekte Oncode Institute tastbare vooruitgang in haar missie om kanker te slim af te zijn. Met een unieke combinatie van excellente wetenschap, intensieve samenwerking en proactieve valorisatie, versnelde Oncode Institute de vertaalslag van fundamentele ontdekkingen naar toepassingen die impact hebben op patiënten en de samenleving.
Wetenschappelijke doorbraken
De onderzoeksgemeenschap van Oncode Institute groeide met tien nieuwe Junior Investigators, verspreid over tien partnerinstituten. Hierdoor groeide het onderzoeksnetwerk van 52 naar 62 onderzoeksteams. Dit versterkte de kennisbasis, waardoor talrijke fundamentele inzichten hun weg vonden naar klinische toepassing. In 2024 publiceerden Oncode Investigators honderden artikelen en haalden zij gezamenlijk 66,9 miljoen euro aan externe onderzoeksfinanciering binnen. Daarbij behoorden veel publicaties tot de wereldwijde top tien procent van meest geciteerde wetenschappelijke werken.
Dankzij financieringsprogramma’s van Oncode Institute zoals de Base Research Funding en het Clinical Proof of Concept (CPoC)-programma konden Oncode Investigators innovatieve klinische projecten starten en snel eerste klinische resultaten behalen. Een treffend voorbeeld hoe wij bruggen slaan tussen kennis en toepassing is het onderzoek van Jacco van Rheenen (Oncode Investigator) naar de invloed van de menstruatiecyclus op de effectiviteit van chemotherapie bij muizen. De resultaten van het fundamentele onderzoek van Van Rheenen en zijn collega’s zijn de basis voor een klinische studie.
"In 2024 publiceerden Oncode Investigators honderden artikelen en haalden zij gezamenlijk 66,9 miljoen euro aan externe onderzoeksfinanciering binnen."
Valorisatie en economische impact
In 2024 diende Oncode Institute een recordaantal van 25 nieuwe octrooiaanvragen in en werden 47 nieuwe vindingen geregistreerd. De rechten rond negen uitvindingen werden gelicentieerd en zes nieuwe technologieontwikkelingsprojecten werden gestart. Meerdere spin-offs, waaronder Laigo Bio, Flindr Therapeutics en Cell Control, haalden miljoeneninvesteringen op. Via het Oncology Bridge Fund werden nieuwe bedrijven, sCellGen en Polar Oncology opgericht. Iedere euro die wordt geïnvesteerd via dit fonds levert gemiddeld veertien euro aan vervolginvesteringen op, en worden tientallen nieuwe banen in de biotechsector gecreëerd. Dankzij de samenwerking tussen Oncode Accelerator en Cancer Research Horizons werd de internationale samenwerking op het gebied van expertise en innovatie verder versterkt.
Gezondheid en patiëntgerichte innovatie
Met workshops versterkte Oncode Institute de verbinding tussen onderzoek en klinische praktijk, onder andere op het gebied van maag- en slokdarmkanker en innovatieve klinische ontwikkeltrajecten. Bij de beoordeling van nieuwe klinische projecten werd binnen het Patiënt Participatie Programma actief samengewerkt met patiëntvertegenwoordigers, waardoor onderzoeksvoorstellen beter aansluiten op de behoeften van patiënten. Een sprekend voorbeeld hiervan is het werk van Jeroen de Ridder (Oncode Investigator) waarbij de klinische toepassing van een nieuwe technologie, de Sturgeon-technologie voor hersenchirurgie, uiteindelijke invloed heeft op de patiënt.
Vooruitblik
Ook in 2025 blijft Oncode Institute investeren in excellente wetenschap, grensoverschrijdende samenwerking en proactieve valorisatie. Dankzij haar unieke ecosysteem blijft Oncode Institute de weg van laboratorium naar patiënt versnellen en zo economische en maatschappelijke waarde creëren.