Impact op economie
Strategische activiteiten 2024
In 2024 boekte Oncode Institute belangrijke vooruitgang. We dienden een recordaantal octrooien in en onze onderzoekers meldden veel nieuwe vindingen. Deze vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe producten, samen met bedrijven of via spin-offs. Dankzij een proactief valorisatieteam zijn we in staat om nieuwe technologieën en ideeën sneller te identificeren uit onderzoeksresultaten. Het resultaat daarvan is een groeiend portfolio dat bedrijven aantrekt, vaak in publiek-private samenwerking met de onderzoekers.
Tegelijkertijd legt deze werkwijze de basis voor het oprichten van nieuwe spin-offs. Dankzij samenwerkingen met bedrijven en deelname aan belangrijke congressen vergroten we de zichtbaarheid en waarde van onze innovaties. Door samen te werken met initiatieven zoals Oncode Accelerator en Biotech Booster versnellen we de verdere ontwikkeling en commerciële uitrol van onze technologieën.
Oncode Institute versterkte de samenwerking met Cancer Research Horizons met de aansluiting van Oncode Accelerator. Tijdens de Nederlandse economische missie naar het Verenigd Koninkrijk ondertekenden we, in bijzijn van de minister Reinette Klever, een Memorandum of Understanding (MoU). Daarmee versterken we deze internationale samenwerking op het gebied van expertise en innovatieve technologieën.
Publiek-privaat samenwerkingsverband
Oncode Accelerator is een publiek-privaat samenwerkingsverband gefinancierd door het Nederlandse Nationaal Groeifonds. Het initiatief brengt zes coördinerende partners samen: Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, het Nederlands Kanker Instituut, Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht en de Stichting Oncode Accelerator.

Mario van der Stelt
Oncode Investigator
“Het business development-team van het Oncode Institute heeft een sleutelrol gespeeld in het vergroten van de impact van mijn onderzoek door het coördineren van belangrijke valorisatieactiviteiten. Dankzij hun ondersteuning zijn mijn interacties met de industrie veel efficiënter verlopen. Dat heeft geleid tot waardevolle samenwerkingen, en heeft de weg vrijgemaakt voor het vertalen van wetenschappelijke ontdekkingen naar concrete commerciële kansen. Die komen zowel de economie als de zorgsector ten goede.”
“
Resultaten
In 2024 waren onze valorisatie-activiteiten maar liefst 47 nieuwe uitvindingen en 25 nieuwe octrooiaanvragen – het hoogste aantal dat we ooit bereikten in één jaar. Daarnaast initieerden we zes nieuwe projecten met het Technology Development (TechDev) Fund. Verder werden twaalf eerder gestarte TechDev-projecten succesvol afgerond en bereikten deze de volgende ontwikkelfase. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van een organoïdenmodel voor het oognetvlies, voortgekomen uit de samenwerking tussen de Organoid-groep van het Hubrecht Institute en Maastricht University. Volgend op dit TechDev-project is nu een Biotech Booster-project van 2 miljoen euro geïnitieerd.
In 2024 werden de rechten rond negen uitvindingen gelicentieerd of in optie genomen door bedrijven; een cruciale stap richting verdere ontwikkeling en klinische toepassing. Samenwerken met biotechnologische en farmaceutische bedrijven is een belangrijke aanjager voor innovatie, en maken we al mogelijk in een vroeg stadium van wetenschappelijk onderzoek. We startten 17 nieuwe publiek-private samenwerkingen, met industriepartijen variërend van kleine start-ups gevestigd in Nederland tot grote multinationals, die allemaal investeren in Nederlands kankeronderzoek. Het winnen van de ‘Lifescience@Work Venture Challenge’ voor Sniper Therapeutics onderstreept de kwaliteit van die businesscase, en is een veelbelovende stap voor een aankomende spin-off.

Anne Rios
Oncode Investigator
“Oncode Institute heeft keer op keer bewezen van onschatbare waarde te zijn voor de vooruitgang van grensverleggend onderzoek. De steun en expertise van het instituut waren cruciaal bij het ontwikkelen van de businesscase voor onze aankomende spin-off, Sniper Therapeutics. Dankzij de strategische inzichten die we kregen, konden we T-celtherapie verrijken met de krachtigste tumorgerichte mechanismen.”
“
In 2024 richtte het Oncology Bridge Fund twee veelbelovende spin-offs op: sCellGen en Polar Oncology. Het Oncology Bridge Fund speelde verder een sleutelrol in behaalde mijlpalen bij andere spin-offs in ons portfolio, waaronder Laigo Bio, Flindr Therapeutics en Cell Control. Dankzij strategische investeringen van internationale Venture Capitals en de steun van het Oncology Bridge Fund maakten deze bedrijven in 2024 een sterke groei door.

Jop Kind
Oncode Investigator
“Dit jaar hebben we sCellgen gelanceerd, een spin-off gebaseerd op de MAbID-technologie die in ons lab is ontwikkeld. De lancering is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Base Research Fund. Het ontwikkelen van vroege, risicovolle technologie is vaak lastig te financieren. De toewijding van Oncode Institute aan zulke innovaties benadrukt de unieke waarde van het instituut binnen het Nederlandse oncologielandschap.”
“
Wat is het Oncode Institute Oncology Bridge Fund?
Het Oncology Bridge Fund helpt Oncode Investigators om baanbrekende kankeronderzoeken sneller om te zetten in concrete toepassingen voor patiënten. Het fonds ondersteunt de oprichting en groei van start-ups die voortkomen uit Oncode Institute-onderzoek, met als doel de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, diagnostiek en onderzoekstools.
Als investeringsfonds biedt het Oncology Bridge Fund vroege financiering (pre-seed en seed) aan veelbelovende bedrijven. Zo helpt Oncode Institute in het doorontwikkelen van wetenschappelijke ideeën en producten, totdat deze verkeren in een stadium waarin zij interessant zijn voor vervolgfinanciering.
Elke geïnvesteerde euro van het Oncology Bridge Fund levert gemiddeld veertien euro aan externe investeringen op. Alleen al in 2024 haalden deelnemende bedrijven meer dan 30 miljoen euro aan vervolginvesteringen binnen. Hiermee kunnen deze bedrijven hun teams uitbreiden, producten verder ontwikkelen en hun maatschappelijke impact vergroten.
Impact & toekomst
Economische impact:
Oncode Institute versnelt innovatie
De proactieve valorisatie-aanpak vanaf de start van een onderzoekslijn resulteert in een goedgevuld portfolio, waarbij Oncode Institute strategische middelen succesvol inzet om ontwikkeling te versnellen en de kans op het bereiken van de markt en patiënt te vergroten. Het TechDev Fund is een krachtig middel in het stimuleren van commerciële technologieontwikkeling.
Deze aanpak heeft geleid tot validatie van therapeutische strategieën en ontwikkelde technologieën, of via vroege Health Technology Assessments in waardevolle inzichten voor mogelijke kosteneffectiviteit en haalbaarheid van implementatie. Kijkend over de hele linie vormden de resultaten uit TechDev-projecten de basis voor de oprichting van elf spin-offs, de klinische evaluatie van negen innovaties en het verlenen van negen licenties aan commerciële partners voor de commercialisatie van technologieën en intellectueel eigendom.
Het oprichten van en investeren in elf spin-off-bedrijven trekt aanvullende financiering uit binnen- en buitenland aan. Dit resulteert niet alleen in een financiële impuls, maar ook in de creatie van al zo’n 60 waardevolle banen. De combinatie van valorisatie, proactief betrekken van bedrijven en strategische middelen voor IP-bescherming, technologieontwikkeling en spin-off-creatie zorgt voor een hefboomeffect: het resulteert in het aantrekken van investeringen van nationale en internationale private partijen.
Kijkend naar 2024 investeerden bedrijven 3,3 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek van Oncode Investigators, en private investeerders maar liefst 28,9 miljoen euro in Oncode Institute spin-off bedrijven, en daarmee in het Nederlandse oncologie-ecosysteem. Deze initiatieven dragen bij aan een sterkere innovatieve kracht in de regio, en zetten Oncode Institute op de kaart als aanjager van economische vooruitgang in de gezondheidszorg. Het perspectief voor de toekomst is veelbelovend, waarbij de samenwerking met partners in de industrie en de groeiende commercialisering van onze projecten belangrijke stappen blijven in het versterken van de economische impact.
Managementsamenvatting
Een jaar van versnelling, verbinding en impact
Oncode Institute brengt al sinds 2018 Nederlandse topwetenschappers en partnerinstituten samen om baanbrekend kankeronderzoek sneller te vertalen naar klinische toepassingen.
Ook in 2024 boekte Oncode Institute tastbare vooruitgang in haar missie om kanker te slim af te zijn. Met een unieke combinatie van excellente wetenschap, intensieve samenwerking en proactieve valorisatie, versnelde Oncode Institute de vertaalslag van fundamentele ontdekkingen naar toepassingen die impact hebben op patiënten en de samenleving.
Wetenschappelijke doorbraken
De onderzoeksgemeenschap van Oncode Institute groeide met tien nieuwe Junior Investigators, verspreid over tien partnerinstituten. Hierdoor groeide het onderzoeksnetwerk van 52 naar 62 onderzoeksteams. Dit versterkte de kennisbasis, waardoor talrijke fundamentele inzichten hun weg vonden naar klinische toepassing. In 2024 publiceerden Oncode Investigators honderden artikelen en haalden zij gezamenlijk 66,9 miljoen euro aan externe onderzoeksfinanciering binnen. Daarbij behoorden veel publicaties tot de wereldwijde top tien procent van meest geciteerde wetenschappelijke werken.
Dankzij financieringsprogramma’s van Oncode Institute zoals de Base Research Funding en het Clinical Proof of Concept (CPoC)-programma konden Oncode Investigators innovatieve klinische projecten starten en snel eerste klinische resultaten behalen. Een treffend voorbeeld hoe wij bruggen slaan tussen kennis en toepassing is het onderzoek van Jacco van Rheenen (Oncode Investigator) naar de invloed van de menstruatiecyclus op de effectiviteit van chemotherapie bij muizen. De resultaten van het fundamentele onderzoek van Van Rheenen en zijn collega’s zijn de basis voor een klinische studie.
"In 2024 publiceerden Oncode Investigators honderden artikelen en haalden zij gezamenlijk 66,9 miljoen euro aan externe onderzoeksfinanciering binnen."
Valorisatie en economische impact
In 2024 diende Oncode Institute een recordaantal van 25 nieuwe octrooiaanvragen in en werden 47 nieuwe vindingen geregistreerd. De rechten rond negen uitvindingen werden gelicentieerd en zes nieuwe technologieontwikkelingsprojecten werden gestart. Meerdere spin-offs, waaronder Laigo Bio, Flindr Therapeutics en Cell Control, haalden miljoeneninvesteringen op. Via het Oncology Bridge Fund werden nieuwe bedrijven, sCellGen en Polar Oncology opgericht. Iedere euro die wordt geïnvesteerd via dit fonds levert gemiddeld veertien euro aan vervolginvesteringen op, en worden tientallen nieuwe banen in de biotechsector gecreëerd. Dankzij de samenwerking tussen Oncode Accelerator en Cancer Research Horizons werd de internationale samenwerking op het gebied van expertise en innovatie verder versterkt.
Gezondheid en patiëntgerichte innovatie
Met workshops versterkte Oncode Institute de verbinding tussen onderzoek en klinische praktijk, onder andere op het gebied van maag- en slokdarmkanker en innovatieve klinische ontwikkeltrajecten. Bij de beoordeling van nieuwe klinische projecten werd binnen het Patiënt Participatie Programma actief samengewerkt met patiëntvertegenwoordigers, waardoor onderzoeksvoorstellen beter aansluiten op de behoeften van patiënten. Een sprekend voorbeeld hiervan is het werk van Jeroen de Ridder (Oncode Investigator) waarbij de klinische toepassing van een nieuwe technologie, de Sturgeon-technologie voor hersenchirurgie, uiteindelijke invloed heeft op de patiënt.
Vooruitblik
Ook in 2025 blijft Oncode Institute investeren in excellente wetenschap, grensoverschrijdende samenwerking en proactieve valorisatie. Dankzij haar unieke ecosysteem blijft Oncode Institute de weg van laboratorium naar patiënt versnellen en zo economische en maatschappelijke waarde creëren.